Het coronavirus, mazelen, (vogel)griep, legionella-longontsteking, ebola of meningitis: allemaal voorbeelden van infectieziekten. De meeste infectieziekten genezen vanzelf, maar sommige infectieziekten kunnen gevaarlijk zijn. Op het moment van een grootschalige uitbraak van een infectieziekte neemt Veiligheidsregio Limburg-Noord samen met zijn partners een aantal maatregelen. Het is echter ook belangrijk om te weten wat je zelf kunt doen als je denkt dat je besmet bent. Je leest het hieronder.

Wat zijn infectieziekten?

Infectieziekten zijn besmettelijke ziekten die worden veroorzaakt door bacteriën, virussen, parasieten of schimmels. Veel infectieziekten zijn onschuldig: ze komen vaak voor en genezen meestal vanzelf. Andere infectieziekten kunnen wel gevaarlijk zijn en vragen om goede medische behandeling. Vooral oudere mensen, zwangere vrouwen en jonge kinderen zijn vatbaar voor infectieziekten en lopen het grootste risico op ernstige complicaties of overlijden.

Je kunt een infectieziekte krijgen door:

  • Contact met iemand die besmet is met een infectieziekte;
  • Besmet eten of drinken;
  • Bacteriën die vanuit de omgeving in een wond komen;
  • Dieren die steken of bijten.

Wat doet Veiligheidsregio Limburg-Noord bij infectieziekten?

Bij een landelijke dreiging of uitbraak van een infectieziekte met ernstige ziekteverschijnselen besluit de regering wat er moet gebeuren. Veiligheidsregio Limburg-Noord volgt die landelijke besluitvorming en zorgt ervoor dat maatregelen ter bestrijding van de crisis in de regio worden uitgevoerd.

De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR = onderdeel van de GGD Limburg-Noord) coördineert alle geneeskundige hulp bij een grootschalige uitbraak van een infectieziekte.

Bij een grote uitbraak van een infectieziekte geeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport informatie via de (landelijke en sociale) media en crisis.nl. Als er specifieke informatie voor inwoners van de regio Limburg-Noord is, kun je terecht bij de GGD Limburg-Noord. Luister voor regionale aanwijzingen naar L1 radio. Volg ons Twitterkanaal of kijk op deze website.

  • Neem telefonisch contact op met je huisarts als je besmet denkt te zijn.
  • Heb je een besmettelijke ziekte opgelopen, blijf dan thuis en volg de aanwijzingen van de huisarts op.

Daarnaast geeft GGD Limburg-Noord uitleg over infectieziekten en adviseert zij over hoe men kan voorkomen dat infectieziekten zich verspreiden onder de bevolking. Om verspreiding van infectieziekten tegen te gaan, doet de GGD onderzoek naar de oorzaak van een infectie die zich tegelijkertijd voordoet bij een aantal mensen, zogenaamd uitbraakonderzoek.

  • Voorbeelden van infectieziekten zijn: het coronavirus, (vogel)griep, mazelen, legionella-longontsteking, ebola of meningitis (nekkramp).
  • Als een infectieziekte veel mensen treft, spreken we van een uitbraak of epidemie.
  • Een wereldwijde uitbraak heet pandemie.