Overstromingen, branden en ziekten stellen niet alleen de veiligheidsregio's en waterschappen aan Nederlandse zijde op de proef. Ook de Belgische en Duitse hulpdiensten en crisisstructuren worden uitgedaagd. We staan sámen voor de taak om te zorgen voor gezondheid en veiligheid in onze aangrenzende regio's.

Gezamenlijke afspraken
Grensoverschrijdende samenwerking bij een crisis is geregeld in verdragen tussen landen. Meestal gericht op het verlenen of krijgen van bijstand in geval van nood. Verdragen zijn omgezet in afspraken (convenanten) met bijvoorbeeld Kreisen (districten in Duitsland) en Hulpverleningszones (België). Of in burenhulpovereenkomsten tussen brandweerkorpsen aan weerszijden van de landsgrens.
Uitvoeren en naleven van de gemaakte afspraken in de praktijk is mensenwerk: persoonlijke contacten, gezamenlijke oefeningen en de voortdurende uitwisseling van plannen, aanpak en ervaringen. Personen kunnen echter wisselen of even niet beschikbaar zijn. Daarom is commitment van (crisis-) organisaties en besturen minstens zo belangrijk voor solide samenwerking. Het ‘buitenlandbeleid’ van de VRLN heeft dan ook netwerkmanagement als speerpunt.