Veiligheidsregio Limburg-Noord bestaat uit Brandweer, GGD, Crisisbeheersing en Bedrijfsvoering. Wat ons verbindt is dat wij ervoor staan dat onze inwoners, partners en gemeenten en collega's bij ons in goede handen zijn. Dat geldt ook voor Stef Smits. Bij grote én kleine evenementen in onze regio speelt hij een onmisbare rol. Als specialist crisisbeheersing zorgt hij er samen met onder andere de collega’s van de brandweer voor dat alles veilig verloopt. “Als evenementenbezoekers niets van ons merken, dan hebben wij het goed gedaan.” Stef vertelt over zijn dynamische baan, de kracht van samenwerking en waarom hij trots is op zijn werk.
Wat is jouw functie bij Veiligheidsregio Limburg-Noord?

“Ik ben specialist crisisbeheersing bij Veiligheidsregio Limburg-Noord. Daarnaast heb ik een piketfunctie als informatiemanager in de geneeskundige keten. Ik werk nu zo’n vier jaar voor de veiligheidsregio. In 2021 ben ik gestart, op de dag van het hoogwater. Dat was meteen een bijzondere start. Toen werkte ik nog bij de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) als adviseur, met dossiers zoals oefenen en evalueren.
Na anderhalf jaar ben ik mij gaan richten op evenementen. Dat doe ik nu zo’n 2,5 jaar. Ik werk in het evenemententeam, samen met collega’s van crisisbeheersing én de brandweer.”
Hoe ben je bij de veiligheidsregio terechtgekomen?
“Ik heb Veiligheidskunde en Bestuurskunde gestudeerd, met als specialisatie Bestuur en Veiligheid. Voor ik bij de veiligheidsregio begon, werkte ik bij het Rode Kruis. Ook heb ik gewerkt als docent bestuurskunde bij Avans Hogeschool. Na een tijdje lesgeven wilde ik iets anders. Vanuit mijn werk bij het Rode Kruis kende ik de veiligheidsregio al, met name de GHOR en Bevolkingszorg. Dat wereldje sprak me aan dus ik besloot de overstap te maken.”
Wat houdt jouw functie in?
“Ik probeer het hele proces van evenementenadvisering zo goed mogelijk te stroomlijnen. De evenementenorganisatie doet eerst een aanvraag bij de gemeente. Vervolgens komt deze aanvraag bij onze veiligheidsregio binnen. Wij gaan deze vervolgens beoordelen en kijken onder andere naar de veiligheid. Dit doen we samen met de brandweer. Ook voor het stroomlijnen van het proces werk ik veel samen met een collega van de brandweer. Wij zorgen ervoor dat het proces loopt zoals het moet lopen. Ook beantwoord ik bestuurlijke vragen en geef ik inhoudelijk advies aan gemeenten bij vergunningaanvragen voor evenementen. Ik doe dat voor gemeente Weert en Horst aan de Maas.
We werken intensief samen met de collega’s van de brandweer.De brandweer kijkt bijvoorbeeld naar brandveiligheid, en wij naar de geneeskundige aspecten en crisisbeheersing. Maar het complete advies stellen we echt samen op. Bij een aanvraag kijken we bijvoorbeeld samen naar de tekening: klopt het allemaal? Waar is de EHBO-post? Zijn er genoeg nooduitgangen? Kunnen hulpdiensten het terrein goed bereiken? We werken ook samen met politie, GGD en meldkamer.
Voorafgaand aan evenementen zijn er vaak meerdere overleggen. Ook bereiden we piketfunctionarissen goed voor met data en plannen. Elke maandag starten we de week met een overzicht: welke evenementen zijn er, wat speelt er? Zodat iedereen goed voorbereid de piketweek ingaat.
Twee keer per jaar organiseert ons team een netwerkbijeenkomst: LEO Live. We komen dan samen met onder andere AOV’ers van de gemeente, collega’s van de politie en ambulancezorg. Het delen en opdoen van kennis staat centraal, net als elkaar beter leren kennen zodat de samenwerking tijdens evenementen makkelijker gaat.”
Met welke evenementen ben je nu bezig?
“Ik werk nu aan het OLS in Heythuysen. Dat is normaal niet mijn regio maar ik neem het over van een collega die met vakantie is. Ook ben ik nu druk bezig met Bospop, het grootste evenement in onze regio. In totaal adviseren we over ongeveer 300 evenementen per jaar. Zelf heb ik geen uitgesproken voorkeur voor groot of klein. Grote evenementen hebben vaak professionele organisaties, terwijl kleinere vaak met vrijwilligers draaien. Dat vraagt een andere aanpak, maar ik vind het allebei leuk om te doen.”
Wat merken inwoners van jouw werk?
“Hopelijk niet zoveel, haha. Dan hebben wij ons werk goed gedaan. Maar als er iets gebeurt, is het belangrijk dat de juiste zorgverlening aanwezig is, en dat mensen snel en veilig kunnen vluchten. Daar zorgen wij achter de schermen voor.”
Wat vind je het leukst aan je werk?
“Mijn collega’s! Daarnaast ook de afwisseling in werkzaamheden en de dynamiek. Geen dag is hetzelfde. Soms worden we op het laatste moment nog gevraagd om advies te geven. Het weer kan ons werk beïnvloeden. Bij voorspelde hitte of slecht weer worden we dan benaderd voor extra advies.”
Waar ben je trots op?
“Op de samenwerking binnen onze regio. We trekken echt samen op: brandweer, GGD, GHOR en crisisbeheersing. We geven één gezamenlijk advies aan gemeenten. Dat is uniek, en daar mogen we trots op zijn.”
Interesse om voor Veiligheidsregio Limburg-Noord te werken?
Ben jij na het lezen van het verhaal van Stef enthousiast geworden over het werken voor Veiligheidsregio Limburg-Noord? We zijn altijd op zoek naar enthousiaste kandidaten voor onze organisatie. Bekijk onze vacaturepagina www.vrln.nl/vacatures en zie of er iets voor je bij zit!