Coronavirus

24 februari 2021 - 09:30

Alles over het coronavirus (COVID-19): maatregelen vanuit het kabinet, wat je zelf kunt doen en waar je actuele informatie vindt.

Update 24 februari: Voorzichtig meer lucht tijdens de lockdown

De coronamaatregelen vragen veel van ieders uithoudingsvermogen, zowel fysiek als mentaal. Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het voor iedereen wordt. De sociale, maatschappelijke en economische effecten van de pandemie tellen na een jaar flink op.

Het kabinet blijft oog houden voor het beschermen van mensen met een kwetsbare gezondheid en het toegankelijk houden van de zorg. De Britse variant zorgt ervoor dat het aantal besmettingen per dag minder daalt dan een paar weken geleden, of zelfs toeneemt. Een derde golf lijkt onvermijdelijk.

Tegelijkertijd is nu de fase gekomen om, beperkt en weloverwogen, iets meer risico te nemen. De lockdown en de avondklok blijven tenminste tot en met 15 maart van kracht, maar de middelbare scholen en het mbo gaan vanaf 1 maart deels weer open. Daarnaast staat het kabinet vanaf 3 maart onder voorwaarden de volgende verruimingen toe: jongeren tot en met 26 jaar mogen weer samen buiten sporten op sportaccommodaties, contactberoepen mogen weer uitgeoefend worden en de detailhandel mag open voor winkelen op afspraak.

Update 11 februari: Carnaval 2021 hou het klein en online

Bijna een jaar geleden – net na de carnaval – werd duidelijk dat het coronavirus ook Limburg had bereikt. De sporen van carnaval waren nog zichtbaar in het straatbeeld.

Carnaval 2020. Voor velen één van de laatste momenten waarop het coronavirus ons leven nog niet beheerste. Tijdens carnaval werd hier en daar nog de draak gestoken met het coronavirus, zoals we dat tijdens carnaval met zoveel dingen doen. Dat het coronavirus zo’n impact zou krijgen op ons leven? Dat hielden we toentertijd niet voor mogelijk.
    
Toch waren er net na de carnaval strenge maatregelen. Een intelligente lockdown. De ziekenhuizen raakten overbelast. We konden ons óók toen niet voorstellen dat het coronavirus ons leven een jaar later nog zou beheersen. En daarmee roet in het eten zou gooien voor carnaval 2021.

Vanwege de lockdown en de sluiting van de horeca kan carnaval niet gevierd worden zoals we dat gewend zijn: geen feesten, optochten, dweilorkesten, straatcarnaval en volle cafés. Maar er zijn alternatieven. Ze komen niet in de buurt van het échte carnaval, maar zorgen er wel voor dat het carnavalsbloed blijft stromen, zodat we in 2022 weer kunnen uitdragen waar we trots op zijn.  

Creatieve online-evenementen

Vieren we dan helemaal geen carnaval dit jaar? Bij de echte carnavalsliefhebbers zit carnaval in het hart en stroomt het door de aderen. Carnaval is het elk jaar, of het nou doorgaat of niet. Maar dit jaar moeten we het wel écht anders doen. Vanwege de besmettelijkheid van het coronavirus moeten we het aantal contacten beperken en afstand houden.

Veel carnavalsverenigingen en horeca zijn hier inmiddels op een creatieve manier op ingesprongen. Zij organiseren verschillende online evenementen waarbij iedereen thuis in kleine kring veilig mee kan doen, om zo toch de carnavalssfeer te proeven. Ook L1 heeft - als echte carnavalszender - diverse online evenementen en tv-programma’s. Alle online-evenementen en tv-programma’s hebben één doel: op een veilige wijze het feest van verbroedering te vieren, zodat we in 2022 weer ‘heel normaal’ carnaval kunnen vieren.

Update 9 februari: Avondklok verlengd tot 3 maart

De avondklok wordt verlengd tot woensdag 3 maart 04.30 uur. Dat is nodig, omdat nieuwe, besmettelijkere varianten van het coronavirus terrein winnen in Nederland. Dat kan leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. De overige maatregelen van de lockdown blijven doorlopen zoals eerder aangegeven in de persconferentie van dinsdag 2 februari.

Lees het volledige nieuwsbericht.

Update 5 februari: Vaccineren en testen komend weekend

Dit weekend gaat het flink sneeuwen en wordt het erg koud. Het vaccineren van onze inwoners en de mogelijkheid zich te laten testen is van groot belang. GGD Limburg-Noord neemt daarom maatregelen om test- en vaccinatielocaties open en bereikbaar te houden. Tegelijkertijd volgen we de weersvoorspelling op de voet en adviseren wij inwoners zich te houden aan de weerwaarschuwingen van het KNMI.

Lees het volledige nieuwsbericht.

Update 3 februari: Situatie rondom corona blijft ernstig, lockdown wordt verlengd

Het aantal besmettingen per dag neemt af en ook in het ziekenhuis wordt het langzaam iets minder druk. Maar nieuwe varianten van het coronavirus winnen snel terrein in Nederland. Dat is zorgelijk, want die varianten zijn besmettelijker en kunnen leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. We moeten nieuwe besmettingen nu zo veel mogelijk tegengaan, zodat de ziekenhuizen ook de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en de reguliere zorg. Daarom heeft het kabinet besloten om de huidige lockdown voort te zetten. Wel gaan basisscholen en kinderopvang vanaf 8 februari weer open. Daarnaast mogen consumenten vooraf geplaatste bestellingen, op vooraf afgesproken tijden, ophalen bij de winkel. 

Lees het volledige nieuwsbericht.

Schuif bovenstaande balk uit om alle updates over het coronavirus te lezen. Dit doe je door op de plus (+) te klikken.

Informatie

Hier vind je de meest actuele informatie omtrent het coronavirus in Noord- en Midden-Limburg. GGD Limburg-Noord informeert inwoners via:

Wat kun je doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn eenvoudig. Deze maatregelen, ook wel hand- en hoesthygiëne genoemd, gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen voorkomen. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen:

  • Was je handen regelmatig met zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes eenmalig
  • Schud geen handen

Nuttige links

Contact

  • Algemene vragen over het coronavirus? Bel het landelijke informatienummer van Rijksoverheid: 0800-1351 (dagelijks bereikbaar van 8.00-20.00 uur)
  • Aanmelden voor een coronatest? Bel 0800-1202
  • GGD Limburg-Noord informatienummer: 088 - 11 91 990 (dagelijks bereikbaar van 8.00 - 20.00 uur).

  • Deel deze pagina: