Zeer grote brand bij metaalbedrijf aan Jagersweg in Haelen

23 september 2023

Bij een metaalbedrijf aan de Jagersweg in Haelen is sinds middernacht een zeer grote brand uitgebroken.

Ruikt u de rook of heeft u er last van? Sluit uw ramen en deuren en zet uw ventilatiesysteem uit. Blijf uit de omgeving van de brand.

Het treinverkeer tussen Roermond en Weert is stilgelegd. Ook de Napoleonsbaan (N273) is afgesloten van kilometerpaal 51.0 tot 53.7.

Laatste updates

zaterdag 23 september 2023 om 08:04 uur

Brandweer komende uren nog bezig

De brandweer zal de komende uren nog bezig zijn met het blussen van de brand. De meest actuele informatie vindt u vanaf nu op X (voorheen Twitter): Brandweer Limburg-Noord.

zaterdag 23 september 2023 om 06:10 uur

Veelgestelde vragen

Ik word wakker en ik ruik een vieze lucht. Wat is er aan de hand?

Om middernacht is er een grote brand uitgebroken bij een metaalbedrijf aan de Jagersweg in Haelen. Hulpdiensten zijn bezig met het blussen van de brand en zorgen ervoor dat de schadelijke effecten zo veel mogelijk beperkt blijven. De rook is tot in de wijde omgeving te ruiken.

Er is brand, wat moet ik doen?

Blijf uit de rook. In iedere rookwolk zitten schadelijke stoffen. Sluit daarom uw ramen en deuren en zet uw ventilatiesysteem uit. Laat hulpdiensten hun werk doen. Blijf weg uit de omgeving van de brand.

Zijn er gevaarlijke stoffen vrijgekomen?

Er worden metingen uitgevoerd. De hoeveelheden gevaarlijke stoffen die nu worden gemeten in de rook en het oppervlaktewater, zijn niet gevaarlijk voor mens en dier. De brandweer houdt dit in de gaten.

Wat moet ik doen als ik rook heb ingeademd?

Door het inademen van de rook, kunt u wellicht last hebben van hoesten als gevolg van een geïrriteerde keel, prikkeling van de ogen en/of van de bovenste luchtwegen of hoofdpijnklachten. Inademen van de rook kan ook benauwdheidsklachten en piepen veroorzaken, maar dit laatste is afhankelijk van de gevoeligheid. In de meeste gevallen gaan deze klachten, na beëindiging van de blootstelling, vanzelf over. Irritatie van de ogen kan ook verdwijnen door de ogen te spoelen met lauw water. Als u klachten blijft houden of als u zich zorgen maakt, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Moet ik onderzocht worden?

Het is niet noodzakelijk om onderzocht te worden, wanneer de gezondheidsklachten na beëindiging van de blootstelling vrijwel direct verdwijnen. Kans op blijvende gezondheidsschade is dan onwaarschijnlijk. Indien de gezondheidsklachten na beëindiging van de blootstelling aan blijven houden, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Heeft de brand invloed op het verkeer?

Ja, de Napoleonsbaan (N273) is afgesloten van kilometerpaal 51.0 tot 53.7. Volg de omleidingsroutes. Het treinverkeer tussen Roermond en Weert was stilgelegd, maar komt nu weer op gang. Houd de reisinformatie van de NS in de gaten voor actuele informatie.

Ik werk in de buurt van de Jagersweg. Kan ik vanochtend veilig naar mijn werk?

Advies is om uit de rook te blijven. Houd ook ramen en deuren van bedrijfspanden gesloten en schakel het ventilatiesysteem uit. Bij twijfel, neem contact op met uw leidinggevende.

Waarom is er geen NL-Alert afgegaan?

De metingen gaven aan dat de rook niet richting de bewoonde gebieden zou waaien. De direct omwonenden van het bedrijfspand zijn persoonlijk gewaarschuwd en de nodige maatregelen zijn genomen om mens en dier in veiligheid te brengen. 

Er liggen verbrandingsresten en roetdeeltjes in mijn tuin, wat moet ik doen?

De verbrandingsresten en roetdeeltjes mag u zelf opruimen. U kunt de volgende voorzorgsmaatregelen opvolgen om mogelijke blootstelling zo veel mogelijk te voorkomen:

  • Zichtbare brokstukken kunt u verwijderen door ze met handschoenen op te pakken en in te leveren als klein chemisch afval (KCA) bij uw gemeente;
  • Zichtbare roetdeeltjes op auto’s, tuinmeubilair etc. kunt u afwassen met warm water en zeep;
  • Gras kunt u maaien;

Kunnen mijn kinderen veilig buiten spelen?

Kinderen doen vaak hun (vieze) handen of (vieze) dingen in hun mond. Hierbij kunnen ze kleine hoeveelheden grond en stof binnenkrijgen die aan hun handen is blijven plakken. Advies is om de plekken waar kinderen spelen te inspecteren op de aanwezigheid van brokstukken en roet. Als dit aanwezig is, kunt u dit zelf opruimen.