Testbericht NL-Alert op maandag 5 juni

5 juni 2023

Op maandag 5 juni rond 12.00 uur zendt de overheid in heel Nederland een NL-Alert testbericht uit en worden de sirenes getest. NL-Alert is het alarmmiddel dat je waarschuwt en informeert over noodsituaties. Met de test, die twee keer per jaar (in juni en december) plaatsvindt, kun je ervaren hoe een NL-Alert klinkt en eruit ziet. Je ontvangt het NL-Alert testbericht op je mobiele telefoon. Daarvoor moet je mobiel opgeladen zijn én aanstaan. 

Het alarmmiddel NL-Alert waarschuwt en informeert over levens- en gezondheidsbedreigende situaties. Denk aan een grote brand op een industrieterrein of onverwacht noodweer. In een NL-Alert staat altijd wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden.

Ontvang je een NL-Alert? Lees het bericht direct, kom in actie en informeer anderen.

Bijvoorbeeld: "NL-Alert 02-05-2022 13:37 Grote Brand met veel rook aan de Sint Urbanusweg in Venlo. Blijf uit de rook. Sluit ramen en deuren. Zet ventilatie uit. Meer informatie op www.vrln.nl."

NL-Alert instructies: lees bericht, kom in actie, help anderen

Het meerdere malen ontvangen van een NL-Alert testbericht kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer je de melding van het NL-Alert testbericht niet goed wegdrukt, kan het NL-Alert zich opnieuw aanbieden totdat het ‘gelezen’ wordt. Ook kan op een telefoon met het Android besturingssysteem een herhaalfunctie zijn ingesteld voor algemene berichtgeving, waardoor het NL-Alert opnieuw wordt getoond. Een andere verklaring kan zijn dat je een telefoon hebt met dubbele simkaart of een oudere mobiele telefoon die het NL-Alert kan ontvangen op twee kanalen. Een NL-Alert wordt namelijk uitgezonden via twee verschillende kanalen: één kanaal voor oudere mobiele telefoons en één voor moderne telefoons. Sommige oudere mobiele telefoons ontvangen beide kanalen. Daardoor ontvangen die telefoons het NL-Alert dubbel.

NL-Alert werkt anders dan een email of SMS die je altijd ontvangt, ook als je telefoon uit staat. Om een NL-Alert te ontvangen moet je telefoon aan staan en verbonden zijn met een Nederlands mobiel netwerk. Als je een NL-Alert mist, wordt het later niet alsnog op je telefoon bezorgd.

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je geen NL-Alert testbericht hebt ontvangen.

  • Je gebruikte de vliegtuigmodus op je telefoon of je toestel stond uit.
  • Je had tijdelijk geen bereik.
  • Je was vlakbij de grens en je telefoon was verbonden met een Duitse of Belgische provider.
  • Je hebt een oudere (2G of 3G) telefoon die je handmatig moet instellen.
  • Je telefoon is vanuit het buitenland geïmporteerd en voorzien van software die niet geoptimaliseerd is voor de Europese markt.

Een NL-Alert wordt over het algemeen gedurende een uur uitgezonden. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je telefoon het NL-Alert testbericht niet op de aangekondigde tijd, maar pas later in dat uur heeft ontvangen.

  • Je gebruikte vliegtuigmodus op je telefoon of je toestel stond uit op het aangekondigde tijdstip.
  • Je had tijdelijk geen bereik op het aangekondigde tijdstip.
  • Je was in een grensregio en je telefoon was tijdelijk verbonden met een Duitse of Belgische zendmast.

Als je geen testberichten wilt ontvangen, kun je dit uitzetten op jouw mobiele telefoon. Let op: als je dat doet, ontvang je ook geen NL-Alert in geval van een noodsituatie bij jou in de buurt. Op de pagina je mobiele telefoon kun je lezen hoe je NL-Alert op jouw mobiele telefoon kunt uitschakelen.

Benieuwd naar hoe een NL-Alert werkt of hoe de overheid NL-Alerts doet uitzenden? Kijk dan op onze webpagina NL-Alert en sirene