Inwoners grensregio kunnen op 8 december om 11 uur Duits testalarm ontvangen op mobiele telefoon

7 december 2022

Limburgers die op donderdag 8 december om 11:00 uur in de buurt zijn van een Duitse zendmast, kunnen op hun mobiele telefoon een test-noodbericht ontvangen van de Duitse overheid. Op dat tijdstip wordt in heel Duitsland naar alle mobiele telefoons per sms een testbericht gestuurd, vergelijkbaar met het Nederlandse NL-Alert. Naast deze zogenoemde ‘cell broadcast’, gaan op donderdag 8 december om 11:00 uur ook in het hele land de sirenes af als onderdeel van deze test.

Bij ontvangst van het testbericht kan uw telefoon tevens een hard geluid laten horen. Wie een dergelijk testbericht ontvangt of de sirene hoort, hoeft niks te doen.

In sommige delen van het Limburgse grensgebied kunnen Nederlandse mobiele telefoons verbinding maken met een Duitse zendmast. De gebruiker ziet dan de naam van een Duitse aanbieder (Telekom, Vodafone DE of Telefónica) in zijn schermpje. Op dat moment kunnen Duitse noodberichten worden ontvangen.

Dit systeem van ‘cell broadcast’ is nieuw in Duitsland en verkeert nog in de testfase. Vanaf eind februari 2023 moet het systeem officieel in gebruik worden genomen. Op die manier worden inwoners gewaarschuwd in geval van een acuut gevaar, bijvoorbeeld in geval van een dreigend noodweer, een aardbeving, naderend hoogwater of bij een ongeval met een gevaarlijke stof.

Het is de eerste keer dat de Duitse overheid de werking van het noodberichtensysteem demonstreert tijdens een landelijke testdag. Het doel is enerzijds om de technische werking uit te proberen en anderzijds om inwoners bekend te maken met het systeem en bewustzijn te creëren voor hetgeen mensen moeten doen als de sirenes afgaan.

Naast deze zogenoemde ‘cell broadcast’, gaan ook in het hele land de sirenes af. En er wordt een bericht gestuurd via de bestaande Duitse alarmeringsapp ‘Nina’.