Grote oefening kermis Weert: een goede samenwerking is erg belangrijk

22 september 2023

Bij een evenement als de kermis in Weert is veiligheid voor inwoners en bezoekers erg belangrijk. Ieder jaar gaan alle betrokken partijen met elkaar om tafel om ervoor te zorgen dat alles goed en veilig verloopt tijdens dit evenement. Goede voorbereiding is erg belangrijk en een flinke klus. Maar wat als er tijdens de kermis toch iets mis gaat? Om inzetten van meerdere hulpdiensten te oefenen en de samenwerking te versterken, was er donderdag 21 september voorafgaand aan de kermis een grote oefening. De hulpdiensten, kermisexploitanten en de evenement organisatie kregen samen verschillende scenario’s voorgeschoteld.

Oefening op het kermisterrein

De kermis in Weert is in volle gang. De binnenstad van Weert is één groot pretpark met ruim 130 attracties. Bezoekers lopen van plein naar plein langs de ‘kermisroute’ van maar liefst 1,7 km.

Op de markt in Weert is een stroomkast ontploft door een piekspanning op het net. Deze ontploffing heeft een flinke binnenbrand veroorzaakt boven cafè de Gruijter. De attractie Snowjet is ook aangesloten op deze kast. Daardoor komt de attractie stil te liggen. Een monteur wil het probleem verhelpen, maar komt klem te zitten onder de attractie.

Man ligt op brancard. Hulpdiensten waaronder ambulance en brandweer staan eromheen.

Bij de eerste meldingen bij de meldkamer zitten naast de meldingen van de brand ook een melding van een bezoeker die onwel is geworden bij de schiettent ter hoogte van de Meikoel en een melding van een opstootje bij het schuiversspel op de markt. 

Burgemeester Vlecken van Gemeente Weert wil weten wat de ernst van de situatie is en meldt zich bij de hulpdiensten. Hij eist een plaats op bij het CoPI (commando plaats incident, overleg van aanwezige hulpdiensten).

Het belang van samenwerken

Bij grote incidenten, waar de hulpdiensten opgeroepen worden, is een nauwe samenwerking belangrijk. Één van de belangrijkste doelen van de oefening is om de samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten te versterken, vertelt Gijs Janssen, oefencoördinator van Brandweer Limburg-Noord. “Het komt de samenwerking zeer ten goede als mensen elkaar kennen. Door samen te oefenen, weet je wat je van elkaar kunt verwachten wanneer er echt druk op de ketel staat.”

Burgemeester Vlecken: “Als burgemeester word ik ook getraind voor mijn rol tijdens incidenten. Het is namelijk belangrijk dat iedereen weet wat zijn of haar taak is. Het is goed om te zien hoe de hulpdiensten reageren op de rol van de burgemeester. En hoe we met elkaar omgaan ieder vanuit zijn taak. Ik ben trots op onze hulpdiensten en medewerkers van onze organisatie. Zij nemen de veiligheid van de kermis en haar bezoekers, zo serieus dat ze die op deze uitdagende manier oefenen.”

Hulpdiensten waaronder de brandweer hebben een overleg waarbij Burgemeester Vlecken ook bij staat