Duits testalarm op mobiele telefoon

12 september 2023

Limburgers die op donderdag 14 september om 11 uur in de buurt zijn van een Duitse zendmast, kunnen op hun mobiele telefoon een test-noodbericht ontvangen van de Duitse overheid. Op dat tijdstip wordt in heel Duitsland naar alle mobiele telefoons een testbericht gestuurd, vergelijkbaar met het Nederlandse NL-Alert. Naast deze zogenoemde ‘cell broadcast’, gaan op donderdag 14 september om 11 uur ook in het hele land de sirenes af als onderdeel van deze test.

Bij ontvangst van het testbericht kan uw telefoon tevens een hard geluid laten horen. Wie een dergelijk testbericht ontvangt of de sirene hoort, hoeft niks te doen. 

In sommige delen van het Limburgse grensgebied kunnen Nederlandse mobiele telefoons verbinding maken met een Duitse zendmast. De gebruiker ziet dan de naam van een Duitse aanbieder (Telekom, Vodafone DE of Telefónica) in zijn schermpje. Op dat moment kunnen Duitse noodberichten worden ontvangen. 

Dit systeem van ‘cell broadcast’ is nieuw in Duitsland en wordt vanaf nu jaarlijks getest op de tweede donderdag van september. Het doel van de test is enerzijds om de technische werking uit te proberen en anderzijds om inwoners bekend te maken met het systeem en bewustzijn te creëren voor hetgeen mensen moeten doen als de sirenes afgaan. Vergelijkbaar met het Nederlandse NL-Alert, worden inwoners namelijk op deze manier gewaarschuwd in geval van een acuut gevaar, bijvoorbeeld in geval van een dreigend noodweer, een aardbeving, naderend hoogwater of bij een ongeval met een gevaarlijke stof.

Telefoon met Duits testbericht over bundesweiter warntag 2023

Klik hier voor meer informatie over deze jaarlijkse 'Landelijke Waarschuwingsdag' die in Duitsland wordt georganiseerd.