NL-Alert en sirene

Bij een levens- of gezondheidsbedreigende situatie in jouw omgeving, zoals een grote brand met gevaarlijke stoffen, een terroristische aanslag of noodweer, kan de overheid een NL-Alert versturen of de sirenes laten afgaan. Weet wat je moet doen in een noodsituatie.

Wat is NL-Alert?

Stel, er breekt een grote brand uit waarbij niet alleen rook, maar ook andere gevaarlijke stoffen vrijkomen. Als je je in de omgeving bevindt en je mobiel staat aan, dan ontvang je een NL-Alert. Dit is een tekstbericht waarin staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie en updates kunt vinden. 

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid maakte en animatievideo over het NL-Alert op je mobiel. Bekijk op YouTube: animatievideo 'Hoe werkt NL-Alert'.

NL-Alerts ontvang je op je mobiele telefoon. Vanuit de meldkamer van de hulpdiensten wordt een tekstbericht over een (dreigende) noodsituatie uitgezonden naar alle mobiele telefoons in de omgeving van het incident. Daarnaast wordt het testbericht getoond op veel digitale reclameschermen en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer. 

Als je een NL-Alert binnenkrijgt, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal berichtje. Je ziet het NL-Alert gelijk op het beginscherm van je mobiele telefoon. Om NL-Alerts te ontvangen, moet je mobiel opgeladen zijn én aanstaan. 

Voor het ontvangen van NL-Alerts hoef je niets in te stellen op je mobiele telefoon. De berichten zijn geen sms-berichten, maar zogenaamde cell broadcastberichten, vergelijkbaar met een radiosignaal. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. Het is gratis en anoniem, je telefoonnummer blijft onbekend

De overheid kan NL-Alerts uitzenden via alle zendmasten van Nederlandse telecomproviders. Tijdens een noodsituatie bepaalt de lokale veiligheidsregio in welk gebied het NL-Alert uitgezonden moeten worden.

Dit is afhankelijk van de plek van het incident en bijvoorbeeld van hoe de wind staat. Door de wind kan een gevaarlijke rookwolk met giftige stoffen ook jouw woonplaats bereiken, zelfs als dat kilometers verderop is. Ben je verbonden met een zendmast die bereik heeft in het getroffen gebied? Dan ontvang je het NL-Alert.

Wil je zeker weten dat het om een NL-Alert gaat? Bekijk dan op YouTube: Hoe weet ik zeker dat het om een NL-alert gaat?

Een NL-Alert komt met een doordringend alarmgeluid binnen om je te waarschuwen voor een noodsituatie. Het harde geluid is nodig om je te alarmeren, zodat je direct het bericht leest en in actie kan komen. Een NL-Alert klinkt daarom anders dan als je een WhatsApp bericht of e-mail ontvangt of wordt gebeld.

Nee, dat kan niet. Om zo veel mogelijk mensen in geval van een noodsituatie te kunnen waarschuwen is een doordringend geluid nodig. Want mensen bij wie de telefoon in hun tas zit willen we óók bereiken. Net zoals de mensen die een koptelefoon of oordopjes gebruiken.

Omdat NL-Alert de volume-instelling op je mobiele telefoon volgt, kun je wél zelf je volume lager zetten. Staat jouw volume op de helft? Dan komt NL-Alert op half volume binnen. Als je telefoon op de trilmodus staat dan hoor je bij een NL-Alert geen alarmtoon, maar een afwijkende, alarmerende trilling.

NL-Alert werkt anders dan een email of SMS die je altijd ontvangt, ook als je telefoon uit staat. Om een NL-Alert te ontvangen moet je telefoon aan staan en verbonden zijn met een Nederlands mobiel netwerk. Als je een NL-Alert mist, wordt het later niet alsnog op je telefoon bezorgd.

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je geen NL-Alert testbericht hebt ontvangen:

  • Je gebruikte de vliegtuigmodus op je telefoon of je toestel stond uit.
  • Je had tijdelijk geen bereik.
  • Je was vlakbij de grens en je telefoon was verbonden met een Duitse of Belgische provider.
  • Je hebt een oudere (2G of 3G) telefoon die je handmatig moet instellen.
  • Je telefoon is vanuit het buitenland geïmporteerd en voorzien van software die niet geoptimaliseerd is voor de Europese markt.

Bekijk de video op YouTube voor meer uitleg: Ik was in de buurt van het incident, waarom kreeg ik geen NL Alert?

Ieder half jaar, op de eerste maandag van juni en december, zendt de overheid rond 12:00 uur een NL-Alert testbericht uit. Als de eerste maandag van juni of december op een feestdag valt, wordt het NL-Alert testbericht de eerstvolgende maandag rond 12:00 uur uitgezonden.

Met het uitzenden van een NL-Alert testbericht versterkt de overheid het bewustzijn van Nederlanders over NL-Alert. Ook meet de overheid dan het bereik van het testbericht.

Wat is de sirene?

Om je bij een dreigend of acuut gevaar zo snel mogelijk op de hoogte te brengen, kunnen we als hulpdiensten onder andere gebruikmaken van de sirenes (ook wel luchtalarm genoemd). De sirene waarschuwt mensen die buiten zijn, in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan in één of meer gemeenten zijn, maar ook alleen in één wijk. Als je de waarschuwingssirene hoort, dan dreigt er dus acuut gevaar in je omgeving. 

Let op: elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur testen we of de sirene werkt. Je hoeft dan niets te doen. 

Het geluid van de test duurt 1 minuut en 26 seconden. Wanneer de sirenes langer en meerdere keren achter elkaar loeien, is er sprake van alarm.

Weet jij wat je moet doen als de sirene gaat? Hieronder lees je het.

Hoor je de sirenes? Neem dan de volgende stappen: 

  • Ga zo snel mogelijk naar binnen of blijf binnen;
  • Sluit ramen en deuren;
  • Probeer ook anderen in veiligheid te brengen: waarschuw hen om naar binnen te gaan;
  • Zet indien mogelijk (mechanische) ventilatie uit. Dit kun je doen door in de meterkast de spanning af te sluiten;
  • Sluit ook overige openingen: maak roosters, kieren en open haard dicht of dek deze af met een natte doek;
  • Blijf zoveel mogelijk weg van ramen en deuren;
  • Stem de radio af op L1, kijk regelmatig op deze website of het Twitterkanaal van de veiligheidsregio. Via deze kanalen ontvang je zo snel mogelijk meer informatie over het incident.

Hoor je de sirenes en zit je in de auto? Neem dan de volgende stappen: 

  • Parkeer je auto en ga zo snel mogelijk ergens naar binnen;
  • Kun je nergens naar binnen: zet de auto stil, de ventilatie uit en blijf rustig zitten;
  • Sluit ramen en deuren;
  • Probeer ook anderen in veiligheid te brengen: waarschuw hen om naar binnen te gaan;
  • Blijf zoveel mogelijk weg van ramen en deuren;
  • Stem de radio af op L1, kijk regelmatig op deze website of het Twitterkanaal van de veiligheidsregio. Via deze kanalen ontvang je zo snel mogelijk meer informatie over het incident.

Als je de sirene hoort, is de waarschuwing ook echt voor jou bedoeld. De hulpdiensten van de veiligheidsregio laten namelijk alleen de sirenes afgaan in het gebied waar echt iets aan de hand is. Het is op dat moment dus belangrijk dat je de hierboven genoemde stappen doorloopt.

Als je de sirene niet hoort op de eerste maandag van de maand om 12:00 uur (of bij een alarmering) dan kan dat twee redenen hebben:

  • Er is sprake van een feestdag, zoals bijvoorbeeld Tweede Paasdag. Dan worden de sirenes niet getest. Hierover staat dan een bericht op deze website of op het Twitterkanaal van de veiligheidsegio.
  • De sirene die je normaal wel hoort is defect of slecht hoorbaar. We vragen je om dit meteen te melden via het meldingsformulier op de website van de brandweer.  Er zijn meerdere sirenes in een woonplaats. Het is dus belangrijk dat je postcode, straat en huisnummer zorgvuldig invult zodat we weten om welke sirene het gaat. Vermeld ook de datum en het tijdstip waarop de sirene had moeten afgaan.

Let op: de sirenes zijn bedoeld voor mensen die buiten zijn, zodat zij direct naar binnen gaan. Het kan dus zijn dat u de sirenes niet hoort als u al binnen bent. 

Daarom is de sirene niet de enige manier om te waarschuwen, maar alarmeren we bij dreiging ook via sociale media, televisiezenders, websites en NL-Alert.