School in Swalmen korte tijd ontruimd door brandlucht

woensdag 11 oktober 2023

Swalmen - Basisschool/Kinderdagverblijf De Octopus aan de Robijnstraat is vanochtend omstreeks 10.45 korte tijd ontruimd geweest. Reden hiervoor was het feit het brandalarm in de technische/cv ruimte af ging en er een brandlucht geroken werd. De brandweer die met meerdere voertuigen ter plaatse kwam heeft de situatie gecontroleerd en veiliggesteld.

De hulpdiensten werden vanochtend omstreeks 10.45 uur opgeroepen voor een melding van rookontwikkeling in basisschool/kinderopvang De Octopus in Swalmen. In de technische/cv ruimte is een brandmelder afgegaan en bij controle bleek er een sterke brandlucht waarneembaar te zijn. Hierop is direct en adequaat besloten de BHV van de school het volledige pand te laten ontruimen. Die ontruiming is heel vlot en prima verlopen en bij aankomst van de hulpdiensten stonden alle kinderen en begeleiders veilig buiten. De school heeft tevens via het door de school gebruikte communicatiemiddel  isy de ouders snel op de hoogte gebracht.

De brandweer heeft de technische/cv ruimte gecontroleerd en is op zoek gegaan naar de oorzaak. In de ruimte was geen brand, er werd wel een sterke brandlucht geroken. Onderzoek wees uit dat deze afkomstig was van PV verdeelkast voor de zonne-energie. Deze installatie werd uitgeschakeld. Er is in de ruimte geen sprake geweest van brand. Er werd slechts brandlucht waargenomen. Na controle door de brandweer is de installateur ingeschakeld om het betreffende systeem te controleren alvorens dit weer in te schakelen. Omstreeks 12 uur konden de kinderen weer terug naar binnen en konden door de ouders al opgehaald worden.

Overzicht