Brand aanbouw woonhuis

maandag 31 juli 2023

WEERT - om 12.07 uur, is de brandweer met meerdere voertuigen uitgerukt naar een brand in een aanbouw van een grote woning in het buitengebied van het kerkdorp "Laar". Er is een NL-alert uitgegeven voor de grote rookoverlast in de kern van de woongemeenschap. Veel gasflessen zijn uit de brand gehaald en veiliggesteld door de brandweer. Ten tijde van de brandmelding door buurtbewoners, zijn de bewoners niet thuis.

Bij aankomst van de eerste eenheden, slaan de vlammen reeds uit de aanbouw, waarop nog enkele blusvoertuigen, een waterwagen en een redvoertuig ter plaatse komen. 
In het aangebouwd gedeelte dat dient als opslag van machines, materialen, en veel gasflessen, worden met spoed door de brandweerlieden, de gashouders weggehaald en gekoeld. Er zijn geen exemplaren geĆ«xplodeerd. 

Vanwege de grote rookoverlast in het begin en tijdens de brand, is een NL-alert uitgegeven voor de omgeving van het kerkdorp "Laar", waarbij de bewoners zijn opgeroepen om deuren, ramen gesloten te houden en de mechanische ventilatie van de woning stop te zetten. Er is door meetploegen van de brandweer "gemeten" op de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen, maar er zijn geen verhoogde concentraties in de lucht waargenomen. 
Om 14.30 uur is het NL-alert opgeheven. Indien er nog rookoverlast wordt ervaren door het nablussen, dan mag u deuren en ramen en ventilatie nog gesloten houden, anders goed de woning luchten.

De aanbouw van de woning van ongeveer 25 bij 5 meter, is geheel afgebrand; de woning is behouden en de bewoners kunnen er verblijven. 
Het sein "brand meester" is om 13.10 uur gegeven. Het nablussen zal nog een tijd duren.
De stichting "Salvage", die namens de grote verzekeraars optreedt, zal de bewoners bijstaan in de nazorg en de afhandeling van de brand.
De oorzaak van de brand is niet te achterhalen vanwege de felheid van het vuur. Het team brandonderzoek van de veiligheidsregio Limburg-Noord en de politie zullen verder geen onderzoek doen.  

 

Overzicht