Rode Baretten in de straten van Venlo

In de laatste week van november oefent 11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht in de gemeente Venlo. De gemeente Venlo, de Veiligheidsregio Limburg-Noord en Defensie werken samen om deze oefening mogelijk te maken.
Licentie: 
Copyright
Auteur: 
11 Luchtmobiele Brigade

De 100 militairen uit Schaarsbergen zijn gespecialiseerd in bevoorradingsoperaties. In diverse wijken in Venlo beoefenen de landmachtmilitairen verplaatsingen te voet en per voertuig, het veroveren van diverse objecten en zijn ze te zien tijdens patrouilles door de stad. De oefening vindt grotendeels plaats buiten militaire oefenterreinen. Tijdens missies in Irak, Afghanistan en Mali voeren militairen hun taken voornamelijk uit tussen- en samen met de bevolking. Door ook op deze manier te oefenen benaderen we de werkelijkheid van een militaire inzet waar dan ook ter wereld.

Op verschillende locaties richten de militairen tijdelijke uitvalsbases op. In de tweede helft van de week gebruiken ze deze bases om te werken, te eten, te drinken en te slapen. Tijdens de oefening krijgen de militairen te maken met een aantal oefenincidenten, waar ze adequaat op moeten reageren. Denk hierbij aan een demonstratie, een ongeval, een schietincident en een overval van vijandelijke eenheden.

De Rode Baretten maken tijdens de oefening mogelijk gebruik van wapens. Hoewel dit gepaard gaat met luide knallen, hoeven de inwoners van Venlo niet ongerust te worden. De militairen maken gebruik van oefenmunitie (losse flodders). Voor eventuele kijkers is het, voor hun veiligheid en die van de oefenende militairen, belangrijk om de aanwijzingen van de militairen op te volgen.

Op woensdagmiddag is er voor de inwoners van Venlo de gelegenheid om kennis te maken met de militairen van 11 Luchtmobiele Brigade. Van 13:00-17:00 uur kunt u met hen in gesprek gaan op de Markt voor het oude stadhuis. Kom langs om met de Rode Baretten in gesprek te gaan en meer te weten te komen over hun werk.

11 Luchtmobiele Brigade

De militairen die deelnemen aan de oefening in Venlo zijn afkomstig van de luchtmobiele brigade in Schaarsbergen. Deze militairen zijn herkenbaar aan hun opvallende Rode Baret. De Rode Baret is het internationale symbool voor luchtlandingseenheden. Die baret krijg je als militair niet zo maar uitgereikt, die moet je echt verdienen door het volgen en afronden van een van de zwaarste (mentaal en fysiek) opleidingen van de krijgsmacht. De Rode Baret staat voor gehardheid, veelzijdigheid en trots. De militairen van de luchtmobiele brigade zijn overal ter wereld snel inzetbaar en zijn opgeleid om onder alle omstandigheden operaties uit te voeren. Hun motto is niet voor niets: Elk Moment, elke Missie!