Grote carnavalsevenementen afgelast vanwege zorgcontinuïteit

05 november 2021 - 15:05

Update 5 november 2021

Het besluit van Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft vooralsnog alleen betrekking op grootschalige carnavalsevenementen. Volgende week beoordeelt Veiligheidsregio Limburg-Noord in nauwe samenwerking met de gemeenten ook of alle overige carnavalsactiviteiten en andere evenementen op korte termijn door kunnen gaan. Niet de grootte van het evenement staat centraal maar de impact die het kan hebben op toename van de coronabesmettingen en de druk op de zorg.

De 15 burgemeesters van Noord- en Midden-Limburg doen een sterke oproep aan het moreel besef van alle inwoners. We doen dit om de druk op de zorg niet verder te laten toenemen. Gebruik je gezond verstand en zoek geen alternatieven op die kunnen leiden tot meer coronabesmettingen.
 

4 november 2021

Alle grootschalige carnavalsevenementen in de regio, waar veel mensen op af komen, gaan tot nader bericht niet door. Hiertoe heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord besloten. Een aantal evenementen rondom de opening van het carnavalsseizoen, de 11de van de 11de, worden daarom afgelast.

Veel carnavalsverenigingen worstelden al met de vraag of ze deze evenementen konden laten doorgaan. Noord- en Midden-Limburg heeft momenteel het hoogste aantal coronabesmettingen van Nederland. Daardoor staat de zorg in de regio onder druk. Het verlenen van zorg komt mede in gevaar door het hoge ziekteverzuim onder zorgpersoneel. Gekeken is naar het effect op de zorg van grote publieksevenementen die in november gepland zijn, zoals carnavalsevenementen rondom de 11de van de 11de.

‘Deze evenementen vormen door hun aantrekkingskracht een groot risico’, aldus Antoin Scholten, voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Hoe pijnlijk deze maatregel ook is, we zien hem echt als noodzakelijk om de zorg te kunnen blijven garanderen. We geven hiermee gehoor aan de oproep vanuit de zorg en de twijfel die er bij de verenigingen zelf ook is. Een ieders gezondheid moet voorop blijven staan.’

De burgemeesters van de 15 aangesloten gemeenten vragen iedereen om het gezonde verstand te gebruiken en alle geldende coronamaatregelen op te volgen. Dit vanwege de stijgende besmettingscijfers.

Evenementen die het komende weekend (5-6-7- november) gepland staan gaan gewoon door. Over de Sinterklaasintochten wordt maandag in het landelijk Veiligheidsberaad opnieuw overlegd. Nadere besluitvorming volgt daarna.


  • Deel deze pagina: